Afbreken onderhandelingen

Niet alle onderhandelingen resulteren in een deal. Partijen kunnen verschillende verwachtingen hebben, de voorkeur geven aan samenwerking met een andere partij, of besluiten volledig af te zien van de plannen. Er zijn veel mogelijke redenen om de onderhandelingen te beëindigen.

De hoofdregel luidt dat onderhandelingen in beginsel kunnen worden afgebroken zonder dat van schadeplichtigheid sprake is. Het afbreken van onderhandelingen staat de afbrekende partij echter niet altijd vrij. In dit blog bespreek ik de bijzonderheden omtrent het afbreken van onderhandelingen.

Precontractuele fase

Wie gaat onderhandelen, mag zijn handelswijze niet uitsluitend door zijn eigen belangen laten leiden, maar moet ook rekening houden met de gerechtvaardigde belangen van zijn onderhandelingspartner. Dit uitgangspunt is geformuleerd door de Hoge Raad.

Een bedrijf mag onderhandelingen afbreken zolang de wederpartij nog geen gerechtvaardigd vertrouwen heeft dat er een overeenkomst tot stand zal komen. Dit betekent dat zolang er geen gerechtvaardigd vertrouwen is ontstaan bij de wederpartij dat een overeenkomst zal worden gesloten, de onderhandelingen in principe vrij kunnen worden afgebroken zonder dat er een schadevergoeding verschuldigd is.

Gerechtvaardigd vertrouwen kan ontstaan door de mate waarin en de wijze waarop de partij die de onderhandelingen afbreekt, heeft bijgedragen aan het ontstaan van dat vertrouwen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de onderhandelingen al vergevorderd zijn en er slechts nog enkele details moeten worden uitgewerkt, of als er tijdens de onderhandelingen duidelijke toezeggingen zijn gedaan of specifieke voorbehouden zijn gemaakt.

Contractuele fase

Hiervoor besprak ik de precontractuele fase. In de contractuele fase, wanneer er een contractuele onderhandelingsplicht bestaat, mogen onderhandelingen pas worden afgebroken als er een gerechtvaardigd breekpunt is bereikt. Dit betekent dat de onderhandelingen mogen worden afgebroken als er geen redelijke mogelijkheid meer is om tot een overeenkomst te komen, bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden of als een van de partijen onredelijke eisen stelt.

Mogelijkheden voor teleurgestelde partij

Worden de onderhandelingen onrechtmatig afgebroken, dan kan de (advocaat van) de teleurgestelde partij eerst (de advocaat van) de wederpartij aanschrijven om te proberen een minnelijke regeling te treffen. Lukt dat niet, dan kan vervolgens de rechter worden ingeschakeld in kort geding. De teleurgestelde partij kan voortzetting van de onderhandelingen vorderen of een vordering tot schadevergoeding indienen.

Heeft u naar aanleiding van dit blog vragen? Neem dan contact op met Mark Wijtenhorst.